Ege Ekonomik Forumu’nun düzenlediği etkinlikte konuşan Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) Başkan Yardımcısı ve Halıcı Group CEO’su Dr. Hüseyin Halıcı, Endüstri 4.0’ı kullanmanın yeterli olmayacağını, aynı zamanda Türkiye olarak geliştirerek yurt dışında sistemler kurulması gerektiğini ifade etti.
Dr. Halıcı, “Dönüşümün İçindeyiz” teması ile, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil Grup iş birliğiyle dördüncüsü gerçekleştirilen etkinlikte, ENOSAD’ın kuruluş sürecini, otomasyonu ve dijital dönüşümü anlattı.
“MAKİNALARA, RUH VE AKIL VERİYOR”
Sanal ortamda gerçekleştirilen etkinlik kapsamındaki “Yüksek Teknoloji Temelli Üretim Ekosistemi” başlık oturumda otomasyonun öneminden bahseden Dr. Halıcı, “İnsan, aklını kullanarak teknolojiyi geliştirdi ve kendi yerine cihazları kullanarak bugünlere geldi. Üretim kısmındaki verim, kalite, performansın artması, maliyetleri düşürmek amacıyla insandan bağımsız üretim esas. Bu noktada da makina-insan iş birliğindeki otomasyonu mümkünse insansız olması yani tam otomasyon olması gerek. Otomasyon, yapay zekanın da girmesiyle, makinalara ruh ve akıl veren, çalışma senaryoları üreten bir yapıdır.” dedi.
“OTOMASYON ANLAŞILMIYORDU”
ENOSAD’ın kuruluş sürecine değinen Dr. Halıcı, Türkiye’de otomasyonun geçmiş yıllarda önemsenmediğini ve tam olarak anlaşılamadığını dile getirerek, “Sektöre, sanayicilere, kamuya, STK’lara kendimizi ve derdimizi anlatmak amacıyla 2004’te ENOSAD olarak faaliyete geçtik. Üretim, sanayi kısmında olduğumuz için adımız Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği oldu.” şeklinde konuştu.
“TOPYEKUN İŞ BİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR”
Otomasyonun bilişimde, tıpta, sporda her alanda kullanılacağını söyleyen Dr. Halıcı, karanlık fabrikaların Türkiye açısından avantaj mı yoksa risk mi taşıdığına dair soruya yönelik bunu sanayicilerin, kamunun, akademinin ve STK’ların yanıtlayabileceğini dile getirdi.
Dr. Halıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Jeopolitik konumumuz, dinamik ve esnek, yüksek üretim konusunda avantajlı insan kaynağımız var. Fadıl Bey’in dediği gibi üniversitedeki insanlar daha çok uygulamanın içinde olsun. Yüksek teknoloji, kamu-STK-eğitim/akademi, özel kuruluşların iş birliğiyle, icra şeklinde bir stratejiyle olur. Endüstri 4.0’ı kullanmak değil, onu üretip geliştirmek gerekiyor. Bu teknolojileri geliştirerek, yurt dışına fabrikalar ve sistemler kuran bir ülke olmalıyız.”