Giresun İl Tarım Orman Müdürlüğü yaklaşmakta olan hasat öncesinde üreticilere hasatta yüksek verim almaları için yapılması gerekenler konusunda uyarırken üreticilerin bu konuda dikkatli olmalarını istediler , Müdürlükten yapılan açıklamada üreticilerin daha fazla bilgi almak için İl Müdürlüklerimize mutlaka uğrasınlar dediler ,
“Fındık ürününün ana zararlısı olan fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelerde zarar yapmaktadır. Ergin çıkışları mayıs ayında tamamlanarak zarar yapmaya başlarlar. Hava sıcaklığı 20ºC’ye erişinceye kadar böcekler uçamadığı için aynı ocak üzerinde beslenmek zorunda kalırlar. Bir çift böcek 160 adet meyvede beslenme zararı yapmakta ve yaklaşık 40 adet yumurtlama ile toplamda 200 adet meyveye zarar vermektedir. Böylece fındıkta çok yüksek ekonomik zararlara neden olurlar.
İl Tarım Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada ; Fındık bahçelerimizde zarar yapan Fındık Kurdu zararlısına karşı mücadele zamanı yaklaşmaktadır.
Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek FINDIKLARIN %50′ Sİ MERCİMEK BÜYÜKLÜĞÜNE GELDİĞİNDE İLAÇLI MÜCADELEYE BAŞLAMALIDIR.
İlaçlı mücadeleye bu sene Sahil kolda 15 Mayıs 2021, Orta kolda 18 Mayıs 2021, Yüksek kolda 21 Mayıs 2021 tarihinde başlamalı ve bu mücadele en geç 10 gün içerisinde bitirilmelidir.
İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına 3 x 3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Sayım sonucunda 10 ocaktan 2 veya daha fazla ergin Fındık Kurdu düştüğünde ilaçlama yapılmalıdır. Aynı sayımda 10 ocaktan 1 veya daha fazla ergin Fındık Yeşil Kokarcası bulunan bahçelerde hem Fındık Kurduna hem de Fındık Yeşil Kokarcasına karşı etkili ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri tercih edilmelidir.
İlaçlamada dekara (40-50 ocağa) verilen doz motorlu sırt atomizörüyle 14-17 litre, motorlu pülverizatörlerle 30 litre su ile karıştırılarak atılmalıdır. İlaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılmasına dikkat edilmelidir.
Yapılan ilaçlama ile Yaprak Bitleri de kontrol altına alınmaktadır.
İlaçlama başlamadan önce arıcılar arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir.
İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.
Mücadelede tavsiye edilmeyen bitki koruma ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin bitki koruma ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki karışılabilirlik durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır.
Kullanılacak bitki koruma ürünleri, İl Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan Bitki Koruma Ürünleri Bayisinden alınarak ‘Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi’ sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır.
Üreticilerimiz daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.